Parohia Romano-CatolicăNașterea Sfintei Fecioare MariaRădăuți

Istoricul bisericii parohialeDupă anexarea Bucovinei la Imperiul Austro - Ungar (1774), în Rădăuți și în împrejurimi s-au stabilit mulți coloniști germani, majoritatea fiind de confesiune romano-catolică. Astfel, a apărut necesitatea înființării unei parohii catolice și zidirii unei biserici. La data de 11 noiembrie 1811, prin Decretul imperial nr 16566, ia ființă Parohia Romano-Catolică din Rădăuți. La data de 3 aprilie 1818, prin Decizia nr 757, emisă de Consistoriul Metropolitan din Lemberg (azi, Lviv - Ucraina), părintele Joseph Sattfeld este numit paroh.
Până la zidirea actualei biserici, serviciul religios se ținea într-o capelă amenajată în casa parohială. La data de 8 ianuarie 1823, Arhiepiscopia din Lemberg (de care aparținea parohia) emite Ordinul nr 188/23 de autorizare a lucrărilor de zidire a actualei biserici. Piatra de temelie a fost sfințită la data de 13 mai 1823, iar la 8 octombrie 1824 a fost celebrată prima sfântă Liturghie în biserica ridicată la roșu. La data de 21 iunie 1826 noua biserică a fost sfințită de către arhiepiscopul de Lemberg, Andrzej Alojzy Ankwicz. Hramul inițial al bisericii a fost ales
Assumptio Beatae Virginis Mariae – Adormirea Maicii Domnului – 15 august.
După reparațiile generale din anul 1887, la resfințirea bisericii de către arhiepiscopul de Lemberg, Seweryn Morawski, hramul este schimbat în
Nativitas Beatae Mariae Virginis – Nașterea Sfintei Fecioare Maria – 8 septembrie. Acesta este și actualul hram. Chiar dacă sărbătoarea hramului a fost schimbată, prima icoană votivă a rămas pe altar până în anul 1972, când a fost realizată, de către Erica Ostrowski, o a doua icoană reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe.
În anul 1988 sunt demarate lucrări ample de reparații și de modificare a interiorului bisericii. A fost modificată forma balconului prin coborârea acestuia cu 40 de cm și turnarea unei plăci din beton armat. Au fost înlocuite vechile bănci cu actualele. Prezbiterul a fost modificat prin turnarea unei plăci din beton armat și placat cu marmură. Vechiul altar a fost demolat. În perioada 2008-2009 a fost construit un altar din marmură în stil roman și executată o icoană votivă în mozaic a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe.
Începând din vara anului 2015 și până în anul 2019 au fost executate ample lucrări de restaurare a bisericii, atât la exterior, cât și la interior. Pereții exteriori au fost refăcuți și înfrumuțesați, iar la cei interiori a fost refăcută în întregime tencuiala și executate noi picturi. Altarul central a fost refăcut în stilul celui original, cu cele trei coloane de o parte și de alta iar în centru a fost pictată o nouă icoană votivă reprezentând „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”. Tabloul votiv și toate picturile din biserică au fost realizate de artistul Gheorghe Benchea. Au fost refăcute și cele două altare laterale în stilul lor original. De asemenea, au fost recondiționate icoanele Căii Crucii, toate statuile din biserică și confecționate steaguri noi.
În anul 1827, la atelierele din Făgăraș, este comandat un clopot de 170 kg. Acest clopot a fost rechiziționat de armată în timpul Primului Război Mondial și transformat în muniție. În anul 1927 sunt comandate la atelierele de clopote Arnold din Cernăuți 3 clopote, 2 mari și unul mic. Aceste clopote sunt și astăzi în turnul bisericii.
Orga bisericii este singura orgă clasică din oraș. Este un model Rieger Gebrüder op 1112. A fost construită în atelierele Gebrüder Rieger, din Jägerndorf (astăzi, Krnov, Cehia) în anul 1905.

Calendarul zilei


Episcopia Romano-Catolică IașiȘtiri interne și externe din viața bisericii

Catholica.ro