Începând cu data de 1 septembrie 2024, Parohia Romano-Catolică din Rădăuți are în componența sa două filiale: Falcău și Putna.
Până la această dată, Parohia Romano-Catolică din Rădăuți, prin actul de reorganizare, numărul 231, din data de 2 octombrie 1943, emis de către Episcopia Romano-Catolică de Iași, parohiile din Bucovina sunt reorganizate.
Sunt desființate oficial parohiile din Măneuți, Gura Putnei, Voievodeasa și Țibeni și transformate în filiale ale Parohiei Rădăuți. Putna și Facău, care erau filiale ale fostei Parohii din Gura Putnei, trec sub juristiția Parohiei din Rădăuți.
Pentru mai multe date, consultați, vă rog, cartea autorului Ioan Șmid „Două secole de istorie ale Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți” accesibilă online AICI.
Mai jos vă prezentăm, pe scurt, istoricul celor două filiele, unde există biserică zidită.
Falcău
Hramul „Preafânta Inima lui Isus”
Situată la 40 km de oraşul Rădăuţi, comunitatea catolică din Falcău își are începuturile odată cu instaurarea administrației austriece în Bucovina, când, conform unui plan de dezvoltare economică a regiunii inițiat de administrația imperială, aici au sosit familii de meșteri sticlari și pădurari.
În anul 1875 comunitatea catolică din această localitate a zidit o mică capelă din lemn. Ulterior, în anul 1915, această capelă a fost mărită, transformându-se într-o mică bisericuță din lemn cu o capacitate de 60 de locuri. La acea vreme comunitatea aparținea de parohia din Gura Putnei (Karlsberg). După emigrarea germanilor, această comunitate devine filială a Parohiei Rădăuți.
Între anii 2006-2007 a fost renovată din temelii. La data de 19 iunie 2009 a fost sfințită de către PS Petru Gherghel.
Fiind însă construită din lemn, în mod inevitabil trecerea timpului şi-a lăsat amprenta asupra bisericii. În anul 2015 a fost nevoie de o nouă conservare exterioară a pereților din scândură prin aplicarea unui nou strat protector de vopsea.
Putna
Hramul „Coborârea Duhului Sfânt”
Până la trecerea Bucovinei în administrarea Imperiului austro-ungar din anul 1774, la Putna nu trăia nicio familie catolică.
Primele 11 familiile catolice s-au stabilit aici de abia între anii 1802-1803, când noua administrație imperială a iniţiat un amplu proces de dezvoltare economică a provinciei Bucovina și pentru realizarea căruia au fost aduşi colonişti germani, poloni, unguri, slovaci, care au înfiinţat fabrici, ateliere meşteşugăreşti şi gospodării agricole.
În anul 1825, în spatele Mănăstirii Putna, la marginea pădurii Glodu, a fost construită o capelă din lemn şi a fost amenajat un mic cimitir catolic îngrădit. În timpul celui de al doilea Război Mondial, soldaţii ruşi au distrus atât capela, cât şi cimitirul catolic, întrucât prin acel loc au transportat buştenii din pădure pe care-i încărcau în vagoanele pregătite pentru a pleca în Uniunea Sovietică.
Capela din lemn s-a dovedit în timp neîncăpătoare pentru catolicii de aici, al căror număr sporise mult. Astfel, în anul 1906, a fost cumpărată o parcelă de teren, pe care se intenţiona ridicarea unei biserici zidite, mult mai mari. Anii primului Război Mondial, unirea Ducatului Bucovina cu Regatul României şi criza economică ce a urmat, au amânat construirea bisericii. De abia între anii 1928-1930 biserica este zidită, cu mari eforturi din partea creştinilor catolici din Putna.
La 22 septembrie 1935, la solicitarea parohului din Gura Putnei, pr. Francisk Łuczko, episcopul Mihai Robu sfinţeşte această biserică cu hramul „Coborârea Duhului Sfânt” .
În anul 1940, majoritatea familiilor germane catolice care trăiau în această zonă au fost strămutate. Parohia din Gura Putnei a fost desfiinţată şi transformată în filială a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuţi. Putna, de asemenea, a intrat în componenţa parohiei catolice din Rădăuţi.
Între anii 2013-2014, la iniţiativa familiei catolice Ioan şi Elena Zaremba din Voievodeasa, biserica beneficiază de o restaurare şi ameliorare majoră, atât la exterior, cât şi în interior.
În ziua de Rusalii, 8 iunie 2014, episcopul auxiliar Aurel Percă a sfinţit acest lăcaş de cult.
Mai multe date istorice le puteți găsi răsfoind cartea „Comunitatea Romano-Catolică din Putna”. Autor Ioan Șmid.
Cartea, în limba română, este disponibilă online, AICI.
De asemenea, pentru cunoscătorii limbii germane, cartea se poate citi AICI.