ARHIVA EVENIMENTELOR

Arhiva anului 2018
Arhiva anului 2017
Arhiva anului 2016
Arhiva anului 2015
Arhiva anilor 2005-2014

Anul 2019


Sărbătoarea Nașterii Domnului

În fiecare an, sărbătoarea Naşterii Domnului aduce cu sine o atmosferă unică, de har şi bucurie, care ne inundă şi ne lărgeşte inima. Peste tot, în jurul nostru, se respiră un aer de pace, de bucurie, de seninătate. Totul parcă ne invită la bucurie: comuniunea din sânul familiei, frumuseţea colindelor, mirosul de brad, străzile frumos ornate, cadourile pe care le primim sau le oferim, bucatele noastre tradiţionale. Sărbătoarea Crăciunului reuşeşte, într-adevăr, să aducă în inimile noastre mai multă lumină, mai multă pace, mai multă iubire

(Fragment din Scrisoarea pastorală "Naşterea Domnului - bucurie, adoraţie şi speranţă" a PS Iosif Păuleţ)


FotografiiFotografii de la concertul de colinde susținut de tinerii și copiii parohieiColinde interpretate de tinerii parohiei. Înregistrare videoColinde interpretate de copiii parohiei. Înregistrare video

Înapoi la Arhiva evenimentelor


Hirotonirea diaconului Iulian Michail Echert

În solemnitatea „Neprihănita Zămislire”, luni, 9 decembrie 2019, au fost hirotoniţi cinci diaconi în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iaşi, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. Patru diaconi sunt pentru Dieceza de Iaşi şi unul este pentru Congregaţia „Don Orione”. Prezent la celebrare euharistică şi hirotonirea diaconală a fost PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat părinţii şi rudele candidaţilor, aproximativ 90 de preoţi şi numeroşi credincioşi.

Din cei cinci noi diaconi, unul este din comunitatea noastră: Iulian Michail Echert.

Sfânta Liturghie a debutat cu procesiunea candidaţilor, a preoţilor şi a episcopilor. În salutul său introductiv, PS Iosif Păuleţ s-a adresat tuturor celor din catedrală pe un ton exortativ: „Să-i însoţim astăzi cu rugăciunea noastră pe aceşti cinci candidaţi la treapta diaconatului!"

Îngenunchiaţi în faţa episcopului, aceştia au făcut promisiunea de ascultare şi respect. „Dumnezeu să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început-o în tine" au fost fost cuvintele pe care fiecare diacon le-a auzit personal din gura episcopului. Acestui moment i-a urmat Litania tuturor sfinţilor, timp în care candidaţii au stat prosternaţi la pământ. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, noii diaconi şi-au îmbrăcat apoi veşmintele diaconale. Înaintea episcopului, aceştia au pus mâna pe evangheliar şi au auzit cuvintele: „Primeşte evanghelia lui Cristos al cărei crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citeşti să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici. Pace ţie".

Noii diaconi au putut fi văzuţi la altar, la momentul ofertoriului, iar apoi la distribuirea sfintei Împărtăşanii. Ei îi asistă pe episcop şi pe preoţi la celebrările sacre, proclamă evanghelia şi rostesc, după caz, predica sau omilia.

PS Petru Gherghel, la finalul celebrării, i-a felicitat pe cei cinci noi diaconi, mulţumind în mod deosebit familiilor lor, fără de care Biserica locală ar fi „săracă şi văduvită". A amintit că seminarul trebuie să păstreze spiritul pe care l-a lăsat episcopul martir Anton Durcovici şi i-a îndemnat pe seminarişti să aibă curaj. „Slavă să fie în veci lui Dumnezeu, cinste să-i fie Preacuratei Fecioare Maria şi bucurie celor care îl caută pe Domnul", a încheiat episcopul emerit

Aflat sub influența momentului trăit, diaconul Iulian Michail Echert a declarat:

„Nu cred că sunt cuvinte care pot să descrie cu adevărat ceea ce am trăit în această zi! Bucuria este mult prea mare! Însă cred că pot să mă refer la ziua hirotonirii mele ca diacon făcând referire la cuvintele Preasfinţitului Iosif, în ziua consacrării sale ca episcop de Iaşi, mulţumire şi slujire: îi sunt recunoscător lui Dumnezeu care, în marea sa milostivire, a privit asupra mea şi m-a chemat să-l urmez pe calea Preoţiei, o cale, de-a lungul căreia voi putea să dau mărturie cu propria mea viaţă despre Evanghelia sa; ştiu că diaconatul înseamnă un efort continuu de zidire şi de slujire a împărăţiei lui Dumnezeu, care se traduce prin luarea crucii personale în fiecare zi, însă ştiu că pe acest drum nu voi fi niciodată singur, ci Domnul şi Sfânta Fecioară îmi vor fi alături şi îmi vor ocroti întreaga viaţă”.

(Selecții din articolul apărut pe situl www.ercis.ro)


Înregistrarea video a Sfintei LiturghiiFotografiiMărturia diaconului Iulian Michail Echert
Iași, 9 decembrie 2019Înapoi la Arhiva evenimentelor


Resfințirea bisericii parohiale și consacrarea altarului

Duminică, 8 septembrie, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, comunitatea din Rădăuți a sărbătorit Hramul bisericii parohiale. După sfintele Liturghii în limbile polonă, oficiată de pr. Iulian-Eugen Kropp – paroh la Răducăneni și germană, oficiată de pr. Ștefan Lupu - decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a avut loc ceremonia de resfințire a bisericii și consacrarea altarului.

La această sărbătoare au luat parte numeroşi preoţi din parohiile învecinate și nu numai, domnul Nistor Tătar - primarul municipiului, doamna Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității poloneze , Ghervazen Longher, președintele comunității poloneze din România, „Dom Polski”, pelerini din localităţile învecinate şi credincioşii parohiei.

Celebrarea religioasă a fost încărcată de o semnificaţie spirituală aparte datorită faptului că, după o perioadă de patru ani de lucrări de reparații și restaurări, am trăit cu toții acest moment deosebit din viața comunității noastre. Din punct de vedre istoric este pentru a III-a oară de la zidire, biserica apropiindu-se de bicentenar (2025).

Ritualul resfințirii bisericii și consacrarea altarului a cuprins mai multe momente: ceremonia stropirii cu apă sfințită a pereților interiori și exteriori ai bisericii, ungerea mesei de altar și însemnarea cu semnul sfintei Cruci a pereților interiori, zidirea în masa altarului ale relicvelor Sfintei Cruci, Fer. Ieremia Valahul, Fer. Anton Durcovici, Fer. Vladimir Ghica și ale Fer. Veronica Antal.

În cuvântul său de mulțumire parohul Aurel Iștoc a spus că toată viața și-a dorit să zidească o biserică dar Dumnezeu și Maica Domnului însă i-au oferit ocazia de a restaura o biserică. Rugăciunile și bunăvoința comunității l-au ajutat să treacă de multe obstacole și să ajungă cu lucrările la final.

Pentru strădanie, buna coordonare a lucrărilor și răsplătirea efortului depus, prin Decret episcopal, i s-a acordat pr. Aurel Iștoc, parohul comunității, Crucea comemorativă „Fericitul Anton Durcovici, episcop martir”

Ioan Șmid


Înregistrarea video a Sfintei Liturghii

Fotografii
Înapoi la Arhiva evenimentelor


Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor

După mai multe săptămâni de pregătire, duminică, 16 iunie 2019, 12 copii din parohia noastră au primit Prima Sfântă Împărtășanie.

În cadrul predicii, părintele vicar Pavel Mărținaș a invitat copiii să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să vadă viaţa lor spirituală ca un helicopter, cu ajutorul căruia trebuie să parcurgă drumul lor pe acest pământ înainte de a ajunge în cer.

Așa cum helicopterul are nevoie de combustibil potrivit pentru a funcționa, așa și viața noastră are nevoie de „combustibil”. Combustibilul este Sfânta Împărtăşanie. Dacă nu ne hrănim cu această hrană, nu înaintăm deloc spre destinaţia noastră finală, cerul. Pentru noi combustibilul nepotrivit este păcatul. Păcatul strică maşina vieţii noastre şi de aceea avem nevoie de reparaţie la Confesional (Sacramentul Spovezii). Astfel, copiii au fost invitaţi să-l primească tot mai des pe Cristos ca hrană în sufletele lor pentru a se putea apropia de cer.

După predică a urmat mărturisirea de credinţă pe care copiii au făcut-o cu lumânările aprinse. La Botez această profesiune a fost făcută, în numele lor, de către părinţi şi naşi. Acum, crescând mari, şi-au exprimat în public credinţa lor.

În momentul Împărtăşaniei fiecare copil s-a apropiat pentru a-l primi pe Cristos. Acest moment a reprezentat punctul culminant nu numai al celebrării, dar şi al emoţiilor care i-a copleşit.

La finalul sfintei Liturghii le-au mulţumit păstorilor Parohiei, surorilor şi părinţilor, pentru pregătirea lor.

La finalul Liturghiei au primit fiecare câte o amintire personalizată pentru a nu uita niciodată această zi când l-au primit prima oară pe Isus în sufletele lor.


Înregistrarea video a Sfintei LiturghiiFotografii
Înapoi la Arhiva evenimentelor


Sărbătoarea Învierea Domnului

Fotografii
Mai jos aveți înregistrările audio ale sfintelor Liturghii.


Duminica Învierii


Vigilia PascalăÎnapoi la Arhiva evenimentelorWebmaster: ing. Ioan Șmid - Design și copyright 2006 - 2019

Este permisă folosirea articolelor în întregime sau parţial din acest sit doar prin citarea sursei şi autorului.