ARHIVA EVENIMENTELOR

Arhiva anului 2018
Arhiva anului 2017
Arhiva anului 2016
Arhiva anului 2015
Arhiva anilor 2005-2014

Anul 2019


Resfințirea bisericii parohiale și consacrarea altarului

Duminică, 8 septembrie, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, comunitatea din Rădăuți a sărbătorit Hramul bisericii parohiale. După sfintele Liturghii în limbile polonă, oficiată de pr. Iulian-Eugen Kropp – paroh la Răducăneni și germană, oficiată de pr. Ștefan Lupu - decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a avut loc ceremonia de resfințire a bisericii și consacrarea altarului.

La această sărbătoare au luat parte numeroşi preoţi din parohiile învecinate și nu numai, domnul Nistor Tătar - primarul municipiului, doamna Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității poloneze , Ghervazen Longher, președintele comunității poloneze din România, „Dom Polski”, pelerini din localităţile învecinate şi credincioşii parohiei.

Celebrarea religioasă a fost încărcată de o semnificaţie spirituală aparte datorită faptului că, după o perioadă de patru ani de lucrări de reparații și restaurări, am trăit cu toții acest moment deosebit din viața comunității noastre. Din punct de vedre istoric este pentru a III-a oară de la zidire, biserica apropiindu-se de bicentenar (2025).

Ritualul resfințirii bisericii și consacrarea altarului a cuprins mai multe momente: ceremonia stropirii cu apă sfințită a pereților interiori și exteriori ai bisericii, ungerea mesei de altar și însemnarea cu semnul sfintei Cruci a pereților interiori, zidirea în masa altarului ale relicvelor Sfintei Cruci, Fer. Ieremia Valahul, Fer. Anton Durcovici, Fer. Vladimir Ghica și ale Fer. Veronica Antal.

În cuvântul său de mulțumire parohul Aurel Iștoc a spus că toată viața și-a dorit să zidească o biserică dar Dumnezeu și Maica Domnului însă i-au oferit ocazia de a restaura o biserică. Rugăciunile și bunăvoința comunității l-au ajutat să treacă de multe obstacole și să ajungă cu lucrările la final.

Pentru strădanie, buna coordonare a lucrărilor și răsplătirea efortului depus, prin Decret episcopal, i s-a acordat pr. Aurel Iștoc, parohul comunității, Crucea comemorativă „Fericitul Anton Durcovici, episcop martir”

Ioan Șmid


Înregistrarea video a Sfintei Liturghii

Fotografii
Înapoi la Arhiva evenimentelor


Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor

După mai multe săptămâni de pregătire, duminică, 16 iunie 2019, 12 copii din parohia noastră au primit Prima Sfântă Împărtășanie.

În cadrul predicii, părintele vicar Pavel Mărținaș a invitat copiii să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să vadă viaţa lor spirituală ca un helicopter, cu ajutorul căruia trebuie să parcurgă drumul lor pe acest pământ înainte de a ajunge în cer.

Așa cum helicopterul are nevoie de combustibil potrivit pentru a funcționa, așa și viața noastră are nevoie de „combustibil”. Combustibilul este Sfânta Împărtăşanie. Dacă nu ne hrănim cu această hrană, nu înaintăm deloc spre destinaţia noastră finală, cerul. Pentru noi combustibilul nepotrivit este păcatul. Păcatul strică maşina vieţii noastre şi de aceea avem nevoie de reparaţie la Confesional (Sacramentul Spovezii). Astfel, copiii au fost invitaţi să-l primească tot mai des pe Cristos ca hrană în sufletele lor pentru a se putea apropia de cer.

După predică a urmat mărturisirea de credinţă pe care copiii au făcut-o cu lumânările aprinse. La Botez această profesiune a fost făcută, în numele lor, de către părinţi şi naşi. Acum, crescând mari, şi-au exprimat în public credinţa lor.

În momentul Împărtăşaniei fiecare copil s-a apropiat pentru a-l primi pe Cristos. Acest moment a reprezentat punctul culminant nu numai al celebrării, dar şi al emoţiilor care i-a copleşit.

La finalul sfintei Liturghii le-au mulţumit păstorilor Parohiei, surorilor şi părinţilor, pentru pregătirea lor.

La finalul Liturghiei au primit fiecare câte o amintire personalizată pentru a nu uita niciodată această zi când l-au primit prima oară pe Isus în sufletele lor.


Înregistrarea video a Sfintei LiturghiiFotografii
Înapoi la Arhiva evenimentelor


Sărbătoarea Învierea Domnului

Fotografii
Mai jos aveți înregistrările audio ale sfintelor Liturghii.


Duminica Învierii


Vigilia PascalăÎnapoi la Arhiva evenimentelorWebmaster: ing. Ioan Șmid - Design și copyright 2006 - 2019

Este permisă folosirea articolelor în întregime sau parţial din acest sit doar prin citarea sursei şi autorului.